Pepeljare

Od „tihog batlera” do džepne varijante

Najprostije rečeno, pepeljara je posuda za pepeo koji ostaje nakon pušenja cigarete ili cigare, a pravi se od vatrootpornih materijala kao što su staklo, plastika otporna na toplotu, keramika ili metal. No, ona je i više od toga. Pogotovo ako ste pušač cigara ili lule.

Pepeljare nisu bile sastavni deo naših života sve do početka 20-tog veka, kada su proizvođači cigareta, pre svega u Americi, razvili pepeljaru kao tržišni artikal. U svetu je počela da se koristi 1926. godine, a najčešće je korišćena kao reklamni rekvizit. Tokom 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, posebnu popularnost imale su male, takozvane lične pepeljare, koje su u restoranima bile smeštene sa desne strane stola, iza čaša za vino i vodu. Sastavni deo rituala bio je i takozvani „tihi batler”, čiji je osnovni zadatak bio da skuplja pepeo iz pepeljara bez toga da ih prazni odnošenjem u kantu za otpatke.

Pepeljare su sve manje zastupljene u svetu zbog sve učestalijih zabrana pušenja na javnim mestima. Pored toga, veliki broj proizvođača automobila više ne uključuje pepeljare kao deo standardne opreme.

No, za sve postoji rešenje –  neverovatno je porasla popularnost malih prenosivih pepeljara koje su pogodne za nošenje u džepu ili torbici. Istovremeno je svoj novi oblik dobila i pepeljara za automobile: sada podseća na konzervu za sok ili pivo, čašu za kafu... Držači za ove napitke sastavni su deo opreme, pa je pepeljare lakše uklopiti u enterijer četvorotočkaša.

Pepeljara je deo neophodnog pribora svakog pušača, bilo da se radi o kupovnim ili cigaretama koje sami pripremate. Ipak, ne treba zaboraviti da pušači cigara i lula preferiraju sasvim druge vrste pepeljara i da oni nisu zadovoljni klasičnim oblicima i standardnim materijalima. Pušenje cigare i lule je poseban ceremonijal i poseban ugođaj i potpun je samo uz posebnu pepeljaru.