Upaljači

Zašto nositi upaljač sa sobom?

Upaljač je kao maramica. Naravno, možete ga koristiti sami, ali i ponuditi nekom drugom ko ga nema pri sebi. Činjenica da ne planirate da pušite tokom svoje popodnevne šetnje ne znači da ne morate poneti sa sobom upaljač. Džentlmenska praksa da ponudite upaljač drugome potiče iz viktorijanske ere, kada su se, nakon večere, muški članovi domaćinstva povlačili u radnu sobu kako bi sa svojim gostima uživali u cigari. Ova praksa je nastavljena i u takozvanoj edvardijanskoj eri, a prisutna je i danas u mnogim aristokratskim porodicama. U skladu sa tom tradicijom, domaćinu pripada dužnost da ponudi upaljač svima koji puše. Takva praksa zaživela je delimično zbog toga što je domaćin morao da potvrdi gostoprimstvo, a delimično i zbog činjenice da u to vreme upaljači nisu bili laki za nošenje. Istini za volju, nisu bili ni bezbedni za nošenje, pošto su koristili barutnu smesu. Bilo je pametnije oslonite se na gostoprimstvo domaćina.

Danas su upaljači mnogo kompaktniji i lakši za nošenje. Kako je tradicija nešto što se rado nastavlja, postalo je krajnje učtivo i neophodno sa sobom nositi i upaljač. Naravno, ova tradicija je dobila na popularnosti zahvaljujući masovnoj proizvodnji i reklamiranju cigareta tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Setite se samo koliko je bilo prijatno kada Vam konobar u restoranu, nakon obilatog i ukusnog ručka, ponudi upaljač, kada odlučite da nastavite sa uživanjem uz omiljenu cigaretu... Istini za volju, novi trendovi sa kraja prošlog i početkom ovog veka i kontinuirane zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima neminovno će uticati na promenu navika i prelazak na neke druge tradicije.

Mnogi pušači nose upaljače sa sobom, ali u velikom broju slučajeva dogodi se da ga zaborave, izgube ili da se, jednostavno, istroši. U takvim situacijama pomoć drugog pušača je dobrodošla. Ako je suditi po dobrim poznavaocima bontona, ili bolje rečeno, gospodskih manira, potrebno je uvek imati upaljač kod sebe, jer pored toga što ga možete koristiti za paljenje cigarete, cigare ili lule, on ima svoju upotrebnu vrednost i za one koji žele da upale sveću ili gorionik šporeta na gas... Možete, naravno, kod sebe imati ili Bic ili Zippo, ali ne treba da zaboravite da ovi upaljači nisu pogodni za pušače cigara ili lula. Dakle, ako želite da budete džentlmen – brener je minimum koji treba da nosite u džepu.